CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, atama bekleyen sosyal bilgiler öğretmenlerinin mağduriyetlerini meclis gündemine taşıdı.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM’ye verdiği dilekçe ile atanamayan sosyal bilgiler öğretmenlerinin durumunu MEB Bakanı Nabi Avcı’ya sordu. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için, MEB Bakanı Nabi Avci’nın yanıtlaması istemiyle 15 maddelik soru önergesi veren Milletvekili Özel’in meclis başkanlığına verdiği soru önergesi ise şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Özgür ÖZEL
Manisa Milletvekili
Okulların öğretmensiz, öğretmenlerin ise işsiz olduğu ülkemizde ataması yapılmayan öğretmenler en can alıcı sorunların başında gelmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün “yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” dediği öğretmenlerimiz, atanamamaları nedeniyle görevlerini yapamamakta, öğrencileriyle bir araya gelememektedir.
İktidara gelmeden önce “Birçok gencimiz, özellikle öğretmen adaylarımız işsiz kaldı. Ülkede eğitim çökmüş, köy okulları kapanmış merkezdeki okullar bile öğretmen diye can çekişiyorken, sen sınavla öğretmen seçmeye kalkıyorsun, bıraksana genç öğretmenlerimiz gitsin çalışsın. O kadar sene beklet, sonra al. O adamda artık heves kalır mı, öğretmenlik yapabilir mi? Ama inşallah biz iktidar olunca öğretmenler okulun bittiği gün hazırlıklarını yapacak ve ertesi gün görev aşkıyla okuluna gidecek. Hiç merak etmeyin” diyerek öğretmen adaylarımızın oylarına talip olanlar, iktidara geldikten sonra verdikleri sözleri unutmuşlardır. Bugün ülkemizde, ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısı 320 bin nüfuslu İzlanda’yı geçerek, 330 bine ulaşmıştır.
Tıpkı tüm branşlarda olduğu gibi, bugün sosyal bilgiler öğretmenlerimiz de bu sıkıntıyı yakından hissetmektedir. Oysa bugün, ülkemizde sosyal bilgiler dersi temel ders olarak okutulmakta, bu ders ortaokuldan liseye geçiş sınavı olan TEOG’da da sorulmakta ancak sayıları yaklaşık 25 bini bulan sosyal bilgiler öğretmen adayı için, yalnızca 734 kontenjan ayrılmaktadır.
2012 yılında hayata geçirilen 4+4+4 sistemiyle norm fazlası durumuna düşen sınıf öğretmenleri farklı branşlara geçirilmiş, bu durum hem sınıf öğretmenlerimizin uzmanlık alanlarının dışında çalışmalarına sebep olmuş hem de alanı sosyal bilgiler öğretmenliği olan öğretmen adaylarımızın alımının önüne geçmiştir. Ayrıca, 8.sınıf müfredatında yer alan “İnkılâp tarihi ve Atatürkçülük” dersi 3 saatten 2 saate düşürülmüş, yapılan bu değişiklik ile sosyal bilgiler öğretmenleri daha da zor durumda kalmıştır.
Ülkemizin kanayan yarası olan ataması yapılmayan öğretmenler sorununun giderilmesi zaruri bir durumdur. Ataması yapılmayan öğretmenlerimizden olan sosyal bilgiler öğretmenlerimizin yukarıda bahsedilen sorunlarının giderilmesi ve en azından Şubat 2014 atamalarında en az 5000 sosyal bilgiler öğretmeni kadrosunun açılarak mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.
Buna göre;
- 2003-2014 yılları arasında yıllara göre kaç öğretmen adayı bulunmaktadır? Bunlardan kaçı sosyal bilgiler alanında öğretmen adayıdır?
- 2003-2014 yılları arasında yıllara göre kaç öğretmen ataması yapılmıştır? Bunlardan kaçı sosyal bilgiler öğretmenidir?
- Eylül 2014’de açıklanan öğretmen atama kontenjanlarına hangi alandan kaç öğretmenin atanacağının belirlenmesinde göz önünde bulundurulan kriterler nelerdir?
- Ülkemizde görev yapan kaç sosyal bilgiler öğretmeni bulunmaktadır? Sosyal bilgiler dersinin verildiği okul başına kaç sosyal bilgiler öğretmeni düşmektedir? Sosyal bilgiler öğretmeni bulunmayan kaç okul bulunmaktadır?
- Sosyal bilgiler dersini alan kaç öğrenci bulunmaktadır? Ortalama kaç öğrenciye bir sosyal bilgiler öğretmeni düşmektedir?
- Aday sayısı yaklaşık 25 bini bulan sosyal bilgiler öğretmenliğine, 734 kontenjan gibi düşük bir sayının verilmesinin gerekçesi nedir?
- Şubat ayı atamasında kaç sosyal bilgiler öğretmeni alınması planlanmaktadır? Bu sayı belirlenirken atanmayı bekleyen aday sayısı, sosyal bilgiler dersinin temel ders olması ve alan dışı olarak bu branşta öğretmenlik yapmak zorunda bırakılan öğretmenlerin de sayısı dikkate alınarak, sosyal bilgiler öğretmenliği kadrosunda sayının arttırılmasına yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- 2012 yılında hayata geçirilen 4+4+4 sistemiyle norm fazlası durumuna düşen kaç sınıf öğretmeni bulunmaktadır? Bunlardan kaçı sosyal bilgiler öğretmenliğine geçirilmiştir?
- Sınıf öğretmenlerimizin kendilerinin uzmanlık alanlarına uzak bir alan olan ve ayrı bir formasyon gerektiren branş dallarına geçirilmesinin gerekçesi nedir?
- Branşı olmadığı halde sosyal bilgiler dersine giren kaç öğretmen bulunmaktadır? Bu öğretmenlerin verimli bir eğitim-öğretim için, kendi branşlarına geçirilmesine yönelik bir çalışma yapılacak mıdır?
- Sosyal bilgiler öğretmenliğine geçirilen sınıf öğretmenlerinin kendi alanlarına geçirilip, boş kalan kadrolara sosyal bilgiler öğretmenlerinin atanması için herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?
- Sosyal bilgiler dersi öğretmenlerimizin haftalık 2 saatlik programla yetiştirmekte zorlandığı ve üstelik 2 saate düşürülmesiyle nedeniyle de yeni sosyal bilgiler öğretmeni alımını olumsuz etkileyen “İnkılâp tarihi ve Atatürkçülük” dersinin haftalık ders saatinin düşürülmesinin nedeni nedir?
- “İnkılâp tarihi ve Atatürkçülük” dersinin haftalık ders saatini artırmaya yönelik bir çalışma yapılacak mıdır?
- Öğretmenevleri fiyat tarifesinde sivil-öğretmen-kamu ayrımı yapılmaktadır. Zaten ataması yapılmayarak yıllardır mağdur edilen ve artık birer aday değil, bu ülkenin gerçek öğretmenleri olarak gördüğümüz tüm ataması yapılmayan öğretmenlerimizin öğretmenevlerindeki “öğretmen” tarifesinden yararlanamamasının nedeni nedir?
- Atamaması yapılmayarak mağdur edilen öğretmenlerimizin de öğretmenevlerindeki “öğretmen” tarifesinden yararlanmasına yönelik bir çalışma yapılacak mıdır?